top of page
Luchtfoto Glinstertuin.jpg

Over de Glinstertuin

Pluktuin - Beleeftuin -  Kwekerij

IMG_5499.jpeg

Pluktuin

Op de Glinstertuin kunnen in overleg en tegen betaling  bessen en bloemen worden geplukt tijdens openingstijden.

IMG_2580-EFFECTS.jpg

Beleeftuin

De Glinstertuin is een belevingstuin, waar je ideeen op kunt doen voor natuurlijk tuinieren van in de verschillende onderdelen van de tuin (bloementuin, kleinschalige plantenkwekerij, kruidentuin, fruittuin, noten) en kan genieten van de vele fluitende vogels, bloeiende planten, bijen en vlinders. Er plekjes waar je rustige kan zitten en ontspannen en zelfs een meditatiehoek. De tuin is ook geschikt voor educatie, welke vogel zie of hoor ik dat daar? Is dat de fitis of de tjif-tjaf, hoor ik nou een bonte specht of groene specht. Wie telt de meeste zangvogels, tuinfluiter, pimpelmees, koolmees, merels, lijsters, roodborstjes, vinken… Oeps kwam daar nu de bosuil voorbij zeilen, jazeker dat kan. En waarom staan hier van de nare prikkende brandnetels?  Nou, de brandnetel is een zeer belangrijke waardplant voor diverse vlindersoorten! En we hebben ook een “fastfoodketen” voor bijen en vlinders, dat zijn de  onder andere de vele vlinderstruiken op de tuin.

IMG_1179_edited.jpg

Kwekerij

Bijna alle planten en struiken die groeien op de Glinstertuin worden verkocht als plantgoed. Loop rond in de tuin en maak je keuze. De planten laten wij op een natuurlijke wijze vermeerderen. Daarnaast kweken we planten op uit zaad dat we op de tuin oogsten. Dat betekent dat we niet altijd alle planten op voorraad hebben. Je kan dan je keuze/bestelling doorgeven en als het plantgoed weer voorradig is krijg je een berichtje. Alle bloemen/vaste planten, bessen, appels, kruiden, noten die  er op natuurlijke wijze geteeld worden, verkopen we ook lokaal/in de regio. Natuurlijk vanaf de tuin, maar ook op locale markten, natuurwinkels en via het Voedselkollektief in Amersfoort.

Vrijwilligers

Het tuinonderhoud doen we samen met enthousiaste vrijwilligers/stagiares, van jong tot oud, onze helpende handen. Daarnaast bieden we een (werk)plek voor mensen die op zoek zijn naar een rustige plek in de natuur, naast een drukke (kantoor)baan, herstel na burnout/overspannenheid, jongeren/volwassenen met een afstand tot arbeidsmarkt, of gewoon lekker met handen en voeten in de aarde willen werken. Aangezien de tuin onderdeel uitmaakt van Jeugddorp De Glind, zijn ook de jongeren en volwassen uit de Glind nadrukkelijk welkom op de tuin om te beleven of mee te werken.

Onze Werkwijze

Op de Glinstertuin werken we ecologisch, dat wil zeggen, met natuurlijke meststoffen en gewasbescherming. We laten de natuur (o.a. (roof) vogels, lieveheersbeestjes, egels/kikkers/padden) ons zoveel mogelijk helpen met bestrijden van  mieren, rupsen, bladluizen, (woel)muizen en slakken. Door de diversiteit aan planten, struiken en bomen proberen we op de Glinterstuin ook een plek/biotoop te bieden voor flora en fauna. Daarnaast werken we volgens permacultuurprincipes. Zo proberen we onder andere de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden met (blad)compost, natuurlijke onderbegroeiing, werken we met meerdere lagen planten (bodembedekkers, klimmers, struiken, halfstam bomen, hoge bomen) en meerjarige planten en roeren de grond zo min mogelijk om het bodemleven te stimuleren. We streven er naar om op de tuin goed te zorgen voor de aarde en de mensen en te delen in overvloed.

In de media

Over de glinstertuin zijn door het tijdschtift landleven en het nieuwe magazine May & June mooie reportage over onze tuin gemaakt. In de zomer van 2022 kwam Omroep Gelderland langs voor opnames voor het programma Zomer in Gelderland. Voor de plaats de Glind werd de Glinstertuin uitgekozen als een van de hoogtepunten. Verder maakt …. rob regelmatig een video blog over de tuin. Klik op de tijdschriften hieronder om de artikelen te lezen.

bottom of page